Home The Trip The Wedding RSVP Photo Album Gift List

Flights Amsterdam - Tel-Aviv

Er is een speciale deal geregeld met reisbureau ISSTA, zodat iedereen die naar het huwelijk komt korting krijgt. De keuze voor de heenreis bestaat uit 3 vluchten, en terug vliegen kan vrij worden geboekt mits je minimaal 1 week en maximaal een maand in IsraŽl blijft. Je kunt contact opnemen met Judit of Lea om je vlucht te boeken.

Het gaat om de volgende data heen:

Woensdag 22/09 ISR202  12:00-18:00 Israir
Zaterdag   25/09 HV3757 23:59-04:50 Transavia
Maandag   27.09 IZ512    12:00-16:25 Arkia

Dit alles voor slechts: 323 euro inclusief.

Als je korter dan een week of langer dan een maand wilt blijven kost dat 25 euro extra.

Overtoom 226-8,
1054 HZ Amsterdam, Holland
Tel: 020-6188031/3

Let op! Vermeld wel dat het gaat om de groepsboeking van Uri & Alma.

Vertrek Nederland

Bij de vluchten naar IsraŽl is er een extra security check. Deze wisselt tussen de verschillende vliegtuigmaatschappijen. Zorg er in ieder geval voor dat je de uitnodiging meeneemt zodat je die aan de beveiligingsbeambte kan overleggen. De extra veiligheidscontrole bestaat uit een aantal vragen over je doel, bestemming en duur van je verblijf. Ook worden er een aantal vragen over je bagage gesteld.

Aankomst IsraŽl

Voor IsraŽl heb je een visum nodig. Je hoeft niet uren in de rij bij de ambassade te gaan staan. Het visum krijg je in het vliegtuig, als je deze niet hebt gekregen voor aankomst kan je er ťťn vragen aan de stewardessen. Deze moet je geheel invullen en samen met je paspoort laten zien bij de paspoortcontrole. Ook hier kan het een en ander over je verblijf worden gevraagd.

Valuta

In IsraŽl wordt gebruik gemaakt van de nieuwe IsraŽlische Shekel. Het symbool voor de Shekel is ₪. Voor 1 euro krijg je ongeveer 5,2 Shekel. Soms worden prijzen naar toeristen in dollars aangegeven.

Transport naar Ho(s)tel

De beste manier om van het vliegveld naar Tel-Aviv te komen is met de taxi. Taxiís zijn in IsraŽl vele malen goedkoper dan in Nederland. De reis van Ben-Gurion International Airport naar Tel-Aviv kost ongeveer 90 shekel (17 euro). In de avonduren kan dit iets duurder zijn (100-110 shekel, 19-21 euro). Ook kan het zijn dat ze je extra per koffer laten betalen.

Taxiís

Binnen steden is de taxi chauffeur verplicht om de meter aan te zetten. Overdag moet deze op Rate 1 staan en ís avonds na 9 uur of op feestdagen (inclusief de Sabbat op zaterdag en vrijdagavond) moet deze op rate 2. Wil de chauffeur niet meewerken stap dan gewoon uit er zijn honderden andere taxiís.

Kopen Ė Onderhandelen

Onderhandelen is vaak nodig. Zeker in kleine winkels en op de markt waar geen prijzen staan is onderhandelen een must. Ook in toeristische winkels zijn de prijzen over het algemeen veel te hoog. Streefprijs is meestal tussen de helft en driekwart van wat door de verkoper wordt ingezet. Je hoeft niet te onderhandelen in de grotere ketens en internationale winkels en ook niet in restaurants.

BTW

BTW wordt geheven op alle producten en diensten, maar is in de aangegeven prijs inbegrepen. Toeristen zijn vrijgesteld van BTW als zij de volgende diensten in buitenlandse valuta betalen (kan ook met credit card): accommodatie (hotels, jeugdherbergen, natuurscholen en campings), excursies, huurauto's, binnenlandse vluchten en excursies georganiseerd door binnenlandse luchtvaartmaatschappijen, door toeroperators verstrekte maaltijden tijdens excursies, maaltijden in restaurants van hotels (mits opgenomen in de hotelrekening). Eilat is een BTW-vrije zone.

Toeristen die aankopen doen (in buitenlandse valuta) van boven de US $50 in door het Ministerie van Toerisme erkende winkels hebben zowel recht op een korting van minimaal 5% van de aankoopprijs, als restitutie van de betaalde BTW bij vertrek uit IsraŽl. Dit geldt niet voor tabaksartikelen, elektrische apparaten, camera's, films of andere fotoapparatuur.

Excursies

We willen een gezamenlijke excursie organiseren. Dit zal hoogstwaarschijnlijk zijn naar Jeruzalem. Daar zullen we de vele Joodse, Moslims en Christelijke locaties bezichtigen. We zullen met jullie bespreken welke excursies we zullen doen.

Ho(s)tels

Voor je verblijf zijn een aantal opties. Tel-Aviv heeft alles vanaf Hostels tot schitterende 5 sterren Hotels aan het strand.

The Gordon Hostel                Hostel                                                             +7 euro

Probably most famous for its eye-catching interior and exterior, painted by a former resident of the hostel, the Gordon is well known on the backpacker circuit. It cannot be missed when walking down Hayarkon because of its blue and yellow faÁade depicting domes, butterflies and Masai warriors (among other details). This is a party hostel with a bar at street level, a summer roof bar and beer on tap. Despite the fantastic paintwork, the hostel is a little worn and grubby around the edges. The reception staff are other travelers, rather than locals

The Home                               Appartementen                                               +35 euro

THE HOME" APARTMENTS are furnished, facing the sea studio apartments and suites with fully equipped kitchenette and separate bathroom, cable T.V., safe, private phone line with automatic answering machine that allows you to receive calls directly to your room and to use your lap-top, air conditioning and heating units. We offer daily cleaning of the rooms and change of linen and towels, 24 hours reception attendance and private parking. The guests can enjoy our free Internet corner 24 hours a day.

Hotel Ami                               *** Hotel                                                        +40 euro

The Ami hotel located right on the best stretch of the Mediterranean Beach. The beach is one minute away! Close to all entertainment and business centers. Within minutes you can be sitting at a Dizengoff side walk cafe, strolling through the alleys of the Old City of Jaffa, or visiting one of Tel-Aviv famous museums.

Sheraton Moriah                    ***** Hotel                                                    +115 euro

The Sheraton Moriah Tel Aviv is a luxury business hotel with a unique Israeli flavor. The business lounge, located on the 17th floor, offers guests a full range of advanced services in a relaxed, professional atmosphere. The Sheraton is also ideally suited for the leisure traveler, with its beachfront location that overlooks the Promenade and the Mediterranean Sea. Guests can enjoy shopping, museums, theaters and nightlife, which are just minutes from the hotel.

Natuurlijk zijn jullie helemaal vrij om zelf een andere locatie uit te zoeken.

Tel-Aviv

Tel Aviv is de 'sunny non-stop city'. Hier gaat het leven 24 uur per dag door, 7 dagen per week. Deze wereldstad is gelegen direct aan de Middellandse Zee. Het is geschikt voor jong en oud. Jongeren vermaken zich in de vele trendy bars en clubs; de wat rustiger ingestelde toerist zoekt zijn vermaak meer in culturele sferen zoals opera- en balletvoorstellingen, de galeries van Jaffa of de Bauhaus-architectuur in Tel Aviv. Een ideale manier om de stad te leren kennen zijn de zogenaamde Ďorangeí routes. Ze omvatten alle hoogtepunten van Tel Aviv, zoals de Shalom Tower, het Tel Aviv Museum of Art en het Rabinplein.

Voor jongeren zijn Allenby Street, Nachalat Binyamin, Dizengoff en Sheinkin Street de hotspots. Hier wordt geflaneerd en bekeken, gegeten, gefeest en gedanst. Ook op de stranden vinden vele parties plaats.

Tel Aviv heeft een breed (zand)strand, vlakbij het centrum. Hier vind je ook de meeste hotels. Buiten Tel Aviv vind je goede stranden in Herzliya en Netanya.

Het oudste deel van Tel Aviv is Jaffa. Het is tegenwoordig nog maar een kleine voorstad van het bruisende Tel Aviv, maar het heeft wel haar identiteit behouden. Met een schilderachtige artiestenwijk vol galerieŽn, clubs, cafťs en restaurants mag Jaffa zeker niet overgeslagen worden. Regelmatig zijn er (gratis) historische wandelingen door de wijk.

Vanuit Tel Aviv kun je excursies maken naar onder meer Jeruzalem (een uur), Caesarea (vijfenveertig minuten), Galilea (twee uur) of de Dode Zee (twee uur).

Feestdagen

Tijdens jullie verblijf in IsraŽl zijn er een aantal verschillende feestdagen. Een joodse feestdag begint de avond van te voren als het helemaal donker is en eindigt als het weer donker wordt de volgende dag. Op de feestdagen zijn alle winkels gesloten behalve in Soekot dan zijn alleen de eerste dag de winkels gesloten.

Shabbat (Sabbat, Rustdag) elke zaterdag

Op de zaterdag wordt er door religieuze joden niet gereden en ook geen elektriciteit gebruikt. Niet religieuzen gebruiken deze dag om familie op te zoeken en het land in te gaan. Dit doen zij vooral omdat de zondag in IsraŽl niet vrij is.

Jom Kipoer (Grote Verzoendag) zaterdag 25 september

Dit is de belangrijkste vastdag in het Jodendom. Zowel religieuze als niet religieuze IsraŽliŽrs respecteren deze dag. Religieuzen vasten (niet eten en niet drinken) de hele dag en zijn de hele dag in de synagoge. Niet religieuzen blijven lekker thuis en laten hun kinderen op de lege straten fietsen, skaten en spelen. Op deze dag zal er niet veel te doen zijn behalve in je hotel of op het strand hangen.

Het voornaamste doel van de Grote Verzoendag is boetedoening; hetgeen voortkomt uit een oprecht verlangen om onze zonden te erkennen, te bekennen, en te betreuren, en om bereid te zijn om de weg van het verkeerd handelen te verlaten. In overeenstemming met het Bijbelse gebod (Leviticus 23, 23-32) 'En gij zult Uw ziel kwellen' onthoudt de jood zich van alle spijs en drank van zonsondergang aan de vooravond van de Grote Verzoendag tot het invallen van de duisternis de volgende dag; een tijd van ongeveer 25 uur.

Dit vasten geldt voor meisjes vanaf 12 jaar en voor jongens vanaf 13 jaar. Behalve het verbod van eten en drinken - dat niet geldt voor mensen die volgens doktersvoorschrift moeten eten en drinken - is het ook verboden om leren schoenen te dragen en zich te wassen. Bovendien geldt voor deze dag sexuele onthouding.

Soekot (Loofhuttenfeest) donderdag 30 september Ė 6 oktober

Tijdens Soekot zal je (vooral in Jeruzalem) veel loofhutten zien op straat. Ook heeft elk koosher restaurant de optie om in de loofhut te eten. Alleen de eerste dag zijn de winkels dicht.

Soekot gedenkt de omzwervingen van het joodse volk in de woestijn, toen zij verbleven in loofhutten (Soeka is het hebreeuwse woord voor Loofhut) (Leviticus 2.3,34). Daar het feest in de herfst valt, gedurende de tijd van de laatste vruchten-oogst, is het tevens een dankfeest voor de weldaden van de natuur in het afgelopen jaar.

Simchat Tora (Vreugde der Wet) 7 oktober

Op Simchat Tora zal je mensen rond het middaguur op straat zien dansen rond de synagoges met de Torarol in de hand.

Het Simchat Tora feest vormt de afsluiting van de eenjarige cyclus van het lezen van de Tora. Het laatste hoofdstuk van het laatste van de Vijf Boeken Mozes, Deuteronomium, wordt gelezen. Maar daar de Tora onafgebroken dient te worden gelezen, wordt een tweede Torarol geopend zodra het lezen van het laatste hoofdstuk van Deuteronomium is voltooid, en begint de nieuwe cyclus door het lezen van het eerste hoofdstuk van Genesis.

Het Heilige Land

Christelijk

Vele Christenen, zowel katholieken als protestanten, bezoeken jaarlijks IsraŽl. Een van de hoogtepunten tijdens hun verblijf is een bezoek aan Jeruzalem. Hier bevinden zich enkele van de belangrijkste christelijke bezienswaardigheden: de Via Dolorosa en de Heilig-Grafkerk. 

De Via Dolorosa is de lijdensweg van Christus en bestaat uit een reeks aaneensluitende straatjes in de Oude Stad. Ze loopt van de Leeuwenpoort in de moslimwijk naar de christelijke wijk en eindigt bij de Heilig-Grafkerk. De lijdensweg begint bij de plaats van de veroordeling naar de plek van de kruisiging. De Via Dolorosa doet veertien staties aan, de laatste vijf in de Heilig-Grafkerk. Er zijn diverse processies, waarvan vooral die op Goede Vrijdag zeer indrukwekkend is.

De Heilig-Grafkerk is voor katholieken de meest heilige plaats in Jeruzalem. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd door keizerin Helena, maar kruisvaarders hebben het gebouw zijn huidige vorm gegeven. Over verscheidene verdiepingen verspreid zijn er meer dan 30 kapelletjes. De kerk wordt gedeeld door katholieken, ArmeniŽrs, Grieks-Orthodoxen, Syrische Jakobieten, Kopten en EthiopiŽrs. Wie er rondloopt, waant zich in een labyrint. Het middelpunt van de kerk het graf van Christus.

Volgens de protestantse overlevering bevindt het graf van Christus zich echter in de Graftuin, naast de berg Golgotha.

Ook buiten de oude stadsmuren zijn er veel herinneringen aan het leven van Christus.

Ten oosten van de stad ligt de Olijfberg. Onderaan de Olijfberg ligt de Hof van Gethsemane. Hier staan nog steeds eeuwenoude olijfbomen. Vlakbij ligt de Russisch-Orthodoxe Kerk van Maria Magdalena, bekend om zijn uivormige koepels. Vanaf de Olijfberg heb je een indrukwekkend uitzicht over de Oude Stad.

Ten zuiden van Jeruzalem ligt de Palestijnse plaats Bethlehem (ĎHuis van het Broodí), de geboorteplaats van Jezus. In 336 liet keizer Constantijn, de eerste christelijke keizer van het Romeinse Rijk, boven de in de Bijbel beschreven plek een kerk bouwen. De kruisvaarders maakten er een vesting van. Een van de grootste trekpleisters is de jaarlijkse kerstnachtviering in deze Geboortekerk.

Naast Jeruzalem en Bethlehem is Nazareth het derde christelijke pelgrimsoord voor katholieken. Hier woonden Jozef en Maria. De belangrijkste bezienswaardigheid in Nazareth is de Basiliek van de Aankondiging. De basiliek werd gebouwd in 1966 en is gebouwd op de plaats waar de engel GabriŽl de geboorte van Jezus aan Maria openbaarde.

In de noordelijke streek Galilea vind je vele herinneringen aan het leven van Christus. In Tabgha, aan het Meer van Tiberias, is de Kerk van de Broodvermenigvuldiging. Hier voedde Jezus volgens de overlevering met slechts vijf broden en twee vissen ruim 5000 mensen. In de kerk vind je een schitterende mozaÔekvloer uit de 5e eeuw, die herinnert aan deze wonderbaarlijke gebeurtenis. Boven deze plaats torent de Berg der Zaligsprekenden. Hier sprak Jezus zijn beroemde bergrede.

CapernaŁm is de plaats waar Christus opgroeide. Onder de archeologische opgravingen bevinden zich het huis van Petrus en een synagoge. Bij de kibbutz Ginossar, aan de oevers van het Meer van Tiberias, is enkele jaren geleden een ruim 2000 jaar oude vissersboot gevonden. Met een modernere variant kun je vanuit Tiberias het meer opvaren. Een indrukwekkende ervaring!

Moslim

Vele islamitische pelgrims komen jaarlijks naar Jeruzalem. Na Mekka en Medina is Jeruzalem voor hen de derde belangrijkste heilige plaats. De Tempelberg (Haram Ash-Sharif), midden in de Oude Stad, is het plateau waarop de Eerste en Tweede Joodse tempel hebben gestaan. De laatste is in 70 na Christus door de Romeinen verwoest. Dit was het begin van de Joodse diaspora.

Sinds 1300 jaar bevinden zich op de Tempelberg twee islamitische heiligdommen: de Rotskoepel en de Al-Aqsa moskee. De Rotskoepel, die vooral in de avond schitterend oplicht, is al van verre zichtbaar. Hij is gebouwd boven de rots waarop volgens de overlevering Abraham zijn zoon Isaak wilde offeren en vanwaar de profeet Mohammed op zijn paard naar de hemel opsteeg. De glas-in-loodramen behoren tot de absolute meesterwerken van Islamitische kunst. In de crypte bevinden zich eveneens de graven van diverse profeten.

In Hebron is de Grot van Makhpela, een heilige plaats voor zowel Moslims als Joden. Hier bevindt zich het graf van de Aartsvaders, gebouwd op de plek waar eveneens Adam en Eva begraven zouden zijn.

 

 

Joods

Voor joden is Jeruzalem de meest heilige plaats op aarde. Met name bij de Kotel (de ĎKlaagmuurí, de westelijke muur van de voormalige Tweede Tempel) komen joden uit de hele wereld om te bidden. Op vrijdagavond is het er altijd druk met gelovigen die zich zingend en biddend op de Sabbat voorbereiden. Ook vinden er hier vaak Bar-Mitzvah vieringen plaats, wanneer jongens, op de dag dat ze dertien zijn geworden, in de joodse gemeenschap worden opgenomen. De Klaagmuur heeft zijn bijnaam gekregen na de verwoesting van de Tweede Tempel in 70 na Christus. Religieuze joden stoppen tussen de eeuwenoude stenen briefjes met wensen, geklaag en dankzeggingen. De Kotel is vrij toegankelijk. Bij een bezoek is echter hoofdbedekking verplicht, want de muur en het voorplein worden als een synagoge beschouwd. Naast het voorplein bevindt zich de ingang naar een tunnel die onder de Tempelberg loopt.

Net buiten de oude stadsmuren, aan de voet van de Olijfberg, vind je talrijke joodse graven, gekeerd naar de Gouden Poort. Volgens de joodse overlevering zal de Messias vanuit de Gouden Poort op aarde terugkeren.

In de wijk Mea Shearim in Jeruzalem wonen uitsluitend zeer religieuze en wetsgetrouwe joodse families. Aan de Sabbat wordt streng gehouden.

In Galilea, in het noorden van IsraŽl, zijn met name de steden Tiberias en Safed interessant. Tiberias is een van de heilige steden van het jodendom. Talloze rabbiís liggen hier begraven, en nog steeds vind je er veel joodse scholen. Safed is al sinds de 15e eeuw een belangrijke joodse stad. Door de aanwezigheid van vele gevluchte joodse intellectuelen en geleerden kwam hier de mystieke leer van de kabbala tot bloei. Tegenwoordig wonen er veel kunstenaars.

De 400 meter hoge vesting Massada aan de Dode Zee is van groot historisch belang voor het jodendom. Toen Jeruzalem in 70 na Christus verwoest werd door de Romeinen, verschansten ruim 900 joodse zeloten zich in het oude paleis van koning Herodes. Na een belegering van enkele jaren door Romeinse soldaten, vlak voor de verovering, pleegden de bewoners massaal zelfmoord. Voor veel joden is Massada het symbool van de onafhankelijke joodse staat.